Mystiska blandningar!

Idag repeterade vi alla de olika undersökningar vi gjort på jord. Vi har ju undersökt kompostjord och hittat massa växtdelar, djur, sand och sten. Vi har gjort en egen kompost med jord, maskar och växter som vi följer och ser vad som händer. Vi har undersökt jordens beståndsdelar humus, sand och lera, genom att lukta, känna, lyssna och se hur det blir när man blandar det med lite vatten. Går det rulla en kula av lera och vatten? Vad händer med den om den får ligga och torka några dagar? Händer samma sak med sand? Vi har blandat humus, sand och lera med vatten i ett provrör, skakat och observerat vad som händer. Vad sjunker? Vad flyter? Vilket sjunker snabbast? Vad händer om vattenproverna får stå ett dygn?

Tillsammans sammanfattade vi de kunskaper vi tillägnat oss med hjälp av våra undersökningar. Sedan presenterades tre olika mystiska blandningar. Blandningarna kunde innehålla sand, lera och humus, kanske alla, kanske bara två. Frågan var nu: vad finns i din mystiska blandning? och hur tar du reda på det?

image

Mina små ettor skulle nu använda sig av allt det de lärt sig och göra om samma undersökningar som vi gjort tidigare… för flera veckor sedan och ta reda på vad de hade i sin mystiska blandning. Och fröken hade inte behövt vara så nervös över hur detta skulle gå! De jobbade jättekoncentrerat och bra. Gick sakta men säkert framåt och hade ganska tidigt klart för sig vad de trodde fanns i blandningen. När provrören var fyllda med den mystiska blandningen och vatten, skakade och klara i den sista undersökningen hade alla gruppers hypoteser bekräftats.

image image image

image

Tänk vad vi lärt oss både om jord och om att genomföra undersökningar och dokumentera det vi upptäcker! Och de går faktiskt bara i ettan! Jag är imponerad av dem alla!

Vi kunde inte sluta no-lektionera där utan gav oss på en ny undersökning. Vi fyllde tre krukor med sand, lera respektive humus. En ärta planterades i varje kruka. Nu är frågan: hur kommer det gå för dessa ärtor? Vart trivs de bäst? och varför?

image

Vi planterade även några ärtor i ett cd-fodral för att där kunna följa hur den gror och växer? Vad händer först? Rötter eller växt?

image

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *