Mjölkförpackningar!

Vi har jobbat vidare med mjölkens väg och kommit fram till mjölkförpackningar. Har de alltid sett likadana ut? Vilka olika mjölkförpackningar vet de om?

Vi pratade både om olika variationer av våra mjölkförpackningar i papp som vi har idag och mjölkförpackningar i andra material som fanns förr. Vi målade upp dem på tavlan, satte dem i två olika kategorier, förr och nu. Sen skrev vi upp materialet de var tillverkade av.

Eleverna blev indelade i tre grupper och tilldelade en förpackning var. Deras uppgift var att skriva ner tre fördelar med sin förpackning, men även tre nackdelar. De skulle tänka på transport, hållbarhet, användbarhet och miljö.

När alla grupper fått tänka en stund fick de presentera det de skrivit och så diskuterade vi i helklass och hjälptes åt att fylla på om det varit svårt att komma på. Vi jämförde sedan förpackningarna och kom fram till att mjölkannorna var bra för att det fick rum så mycket mjölk i dem, samtidigt som det kunde leda till att mjölken blev sur innan man hunnit dricka upp den. Den var nog också svår att diska och kunde kanske rosta. Då var glasflaskor bättre för de rostar inte, men kan lätt gå sönder. Därför tycker nog inte lastbilschaufförerna om dem och de kräver att vägarna inte har några gupp, för då kraschar allt… De förpackningarna vi har idag är lätta till skillnad mot de andra och lätta att bära hem. Man kan själv välja hur mycket mjölk man vill ha och köpa bara en eller många. Då hinner mjölken inte surna innan man dricker upp den. De går inte så lätt sönder och det är bra i transporten. De kan återvinnas och det är bra för miljön!

Det blev bra samtal och eleverna kopplade själva in andra system så som vägarna när de funderade kring förpackningar.  Även denna gång tyckte eleverna det var lättare att komma på nackdelar till förpackningarna, än fördelar. För ett tag sedan var det lättare att se skillnade än likheter. Vad beror detta på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *