Problemlösning!

Idag testade vi något helt nytt för oss på matten: problemlösning! I vår mattebok finns det inte med. På några enstaka ställen finns det bilder att koppla till räknespråket, men ingen riktig problemlösning. Det saknar jag från den förra boken jag använde i en etta.

Men inspirerad av Malin testade vi att ta oss an problemlösning på detta sätt!

image

image

Först gjorde vi en tillsammans med hjälp av dokumentkamran. Sedan fick de fortsätta att lösa problem två och två. Som plockisar har de klossar eller pengar som de har i sina mattelådor i bänken. I klassrummet finns även kaplastavar och andra klossar att tillgå. Jag tyckte att alla förstod detta snabbt och tyckte det var roligt att lösa problem. Alla dessa rutor är ju fantastiska! Struktur älskar vi!

2 reaktioner på ”Problemlösning!”

  1. Hej! Vi har aldrig stött på något annat än rena tal. Vi börjar såhär för att utveckla det hela så småningom!

  2. Vilken bra och tydlig textuppgift. Vi går matematiklyftet och lär oss att matematiska problem är, till skillnad från rena textuppgifter, uppgifter där eleverna inte direkt känner till hur problemet ska lösas. Eleverna måste istället undersöka och pröva sig fram för att finna en lösning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *