Leksaksfabriken!

Idag introducerades ett nytt arbetsområde: Leksaksfabriken! Ett härligt material från Natur och kultur, ”Uppdragspråklyft- med matematik”.  Högläsningstexter sätter in eleverna i ett sammanhang och i berättelsen vävs matematik in. Eleverna blir sedan medarbetare i leksaksfabriken och får uppdrag att lösa. Lite besviken dock att det inte fanns fler svenskövningar till, trodde det skulle vara mer blandat, men tyngdpunkten ligger helt klart på matematik. Vi har valt att lägga till lite egna svenskövningar så det blir nog bra ändå.

I det här arbetsområdet jobbar vi tillsammans med år 2. Ibland gör vi uppdrag var för sig, ibland tillsammans och ibland får vi dem i läxa. Allt samlas i en egen bok.

Såhär ser PP- väggen ut.

image

image

Idag läste vi den första texten och fick lära känna Kim Oleksson. Vi bearbetade texten med hjälp av några av läsfixarna.

image

Vi förutspådde vad vi trodde berättelsen skulle handla om. Vi stannade och pratade om ord vi inte förstod och vi ställe frågor på texten och letade efter svaren. Vi tränade på frågor på raderna och mellan raderna.

Texten handlar om Kim. Det är synd om honom för han har inte några leksaker, trots att hans pappa äger en leksaksaffär. Pappa Åke tror att ungar blir lata och bortskämda av leksaker. Kim får istället ägna sina eftermiddagar åt att räkna pengar som pappan tjänar i sin butik. Just den här dagen fastnar Kim på 318kr, eller var det 319kr… Han får börja om sitt räknande igen…

Utrustade med hundralappar, tjugolappar, tior, femmor och enkronor blev dagens uppgift att lägga fram 318kr. Hur gör man det? Inte helt lätt att komma överens och få ihop rätt pengar. Alla grupper fick presentera sitt resultat på tavlan och det var intressant att se att 318kr kunde plockas ihop på olika sätt och ändå vara rätt.

image

Mycket uppskattat första tillfälle med Leksaksfabriken och jag hoppas att intresset och lusten att hjälpa Kim Oleksson håller i sig. Det känns roligt att göra nått som är lite annorlunda mot matteboken!

4 reaktioner på ”Leksaksfabriken!”

 1. Hej! Leksaksfabriken är ett underbart material, både det för svenska och det för matte. Jag har bara kört mattematerialet och sedan jobbat in egna svenska uppgifter i det området, mennjag tror absolut att de går att arbeta samman till nått bra.

  Lycka till!
  Anna

 2. Startade du först med svenskan att starta leksaksfabriken? När startade du med matten? Funderar på om man kan köra båda samtidigt när man kommit en bit på svensk delen.

 3. Jag ska beställa hem det också så jag kan jobba med båda till detektivbyrån!

 4. Svenskbiten till leksaksfabriken finns i Uppdrag Språklyft -idé material till skolverkets Nya språket lyftet.
  Arbetar med både svensk och mattematerialet med mina 1:or, mycket uppskattat. Tack för en inspirerande blogg.
  Hälsningar Josefin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *