Tillbakablick och nya mål!

Jag har nu jobbat en hel termin efter att jag kommit tillbaka från min ett år långa mammaledighet! En termin med nya utmaningar och prövningar. I somras skrev jag på mitt anställningsavtal som förstalärare! Nervöst och spännande! Kunde aldrig tänka mig då hur utvecklande det skulle bli!

När jag startade upp terminen hade jag bestämt mig för att låta ASL inspirera läs- och skrivinlärningen i min etta! Ett arbetssätt som jag aldrig testat innan, men som jag läst mycket om under min mammaledighet och blivit väldigt inspirerad av!

Med fler lektioner matte på schemat än vad jag hade med min förra etta bestämde jag mig för att viga minst 60 min i veckan till verklighetsanknuten matte eller utomhusmatte. Jag synade matteläromedel i sömmarna för att hitta det läromedel som kändes rätt för mig. Jag ville ha något som var tydligt, som laddade eleverna med tydliga metoder och grunder, men som gav mig spelrum att ägna mycket tid åt annat än matteboken och ändå inte känna mig stressad över att ”inte hinna”. Valet föll tillslut på Mattemosaik. Den kändes lagom tyckte jag och jag fick de mattegrunder som jag vill skicka med alla mina elever på köpet. Med den matteboken kände jag att jag skulle hinna  med allt det jag ville, grunden att stå på för alla elever, utomhusmattematik, verklighetsknuten matematik och individanpassad färdighetsträning och utmaningar.

Ett annat mål jag satt upp för mig själv var att jobba aktivt med eleverna och PP. Göra dem medvetna om syftet med vårt arbete i klassen, kunskapskraven, arbetssätt och bedömingsmetoder. Verktygen för detta skulle bli min PP-vägg och min målbok.

Jag hade också under en längre tid gått och funderat på att starta en blogg, men hade inte riktigt fått ihop alla pusselbitar hur den skulle utformas. Vem skulle vara mottagaren? Elever, föräldrar, andra lärare? Mitt uppdrag som förstalärare och att dokumentera och sprida framfångsfaktorer blev det som blev avgörande för denna blogg där jag öppnar upp mitt klassrum och hoppas på att väcka tankar och inspirera andra!

Att balansera småbarnslivet, suget efter att få planera, undervisa och förbättra, tillsammans med bloggande och pågående förstaläraruppdrag har visat sig denna termin varit slitigare än jag väntat mig. Men under senare delen av terminen tror jag att jag börjat hitta balansen.

Jamen hur har allt detta fungerat då?

ASL har varit precis så roligt som jag trodde det skulle vara, om inte roligare! Att få släppa på bokstavsskrivandet och jobba in språket och barnens egna texter och skapande har varit otroligt spännande och utvecklande! Jag har hittat nya vägar att befästa bokstäver och bokstavsljud, nya vägar att individanpassa läsinlärningen och jag har sett ett engagemang och glädje hos eleverna som jag inte upplevde med min förra etta när mycket tid gick till att traggla bokstäver med pennan. Att alla mina elever kunde läsa vid höstlovet kändes helt fantastiskt! Och redan tredje veckan i skolan producerade skrivarparen texter med upp till sex meningar! Med nästa etta kommer jag inte bara låta ASL inspirera min läs- och skrivinlärning, utan det kommer bli min läs- och skrivinlärning.

Att förändra matteundervisningen har varit en större utmaning och krävt mycket tid, kanske för att jag låtit mitt nya arbete med ASL ta mer av min energi och glädje, jag vet inte. Under perioder har jag lyckats bra med att hitta spel, lekar och aktiviteter som stämmer bra överens med det vi lär oss och har kunna varva den traditionella matematikundervisningen och räknadet i matteböckerna med det. Andra perioder har det fått stå tillbaka lite mer. Här har jag mer att jobba på, men jag känner att jag är på helt rätt väg och är nöjd med mitt val av upplägg, även om jag inte nått ända fram än.

PP-väggen är jag nöjd med och jag tycker att jag lyckats fånga mina elevers uppmärksamhet på det jag önskat. Vi pratar och tittar på vår PP-vägg nästan varje lektion. Repeterar vad vi ska lära oss, varför och hur och knyter det till lektionens innehåll. Våra målböcker fylls på och färgläggs efter hand, men visst skulle jag vilja kunna lägga mer tid här tillsammans med varje elev. Verkligen kunna sitta och prata och komma på djupet med varje mål. Just nu ser jag inte hur jag skulle kunna lösa det, men det tål att fundera på!

Att starta bloggen är bland det bästa jag gjort. Visst tar det massor med tid som jag skulle kunna lägga på annat, men det ger också mycket tillbaka. Många hör av sig med frågor och funderingar, andra hör av sig med positiva kommentarer och hejjarop! Självklart känns det positiva väldigt roligt, men även frågor och funderingar värmer och framförallt utvecklar mig som pedagog. Jag får tänka ett varv till på hur, när, vad och varför. Förhoppningsvis ger det någon annan en idé eller tanke som man kan ta med sig in i sitt eget klassrum och det känns motiverande att fortsätta.

I morgon startar vårterminen! Några nya planeringar ligger redan färdiga i datorn och väntar på att få ta plats på PP-väggen. Andra arbetsområden ligger fortfarande på funderarstadiet och surrar hit och dit, men börjar ta form. Under våren ska mycket hinnas!

Vilka mål har jag satt upp för denna termins arbete då?

Jag vill ta mitt ASL arbete vidare. Låta eleverna få möjlighet att utvecklas språkligt tillsammans vid datorn. Jag kommer testa att lyfta ASL arbetet bort från bokstavsfokuset och rikta fokus på att få möta och skapa olika slags texter. Alla eleverna läser och nu fokuserar vi på läs – och skrivutveckling.

Efter att under en termin fått bekanta sig med syfte, kunskapskrav, mål, arbetssätt och bedömningssituationer är det nu dags att göra eleverna mer delaktiga i såväl planering av nya arbetsområden som bedömning.

Ett annat mål är att tillsammans med andra lärare på skolan i större utsträckning planera och genomföra arbetsområden så som vi exempelvis gjorde med vattentemat och delar av skogenarbetet.

Jag känner mig förväntansfull och glad inför en ny termin!

2 reaktioner på ”Tillbakablick och nya mål!”

  1. Även varit väldigt inspirerande och kul för föräldrarna. Det tycker vi. Ser fram emot en ny termin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *