Argumenterande text!

Idag började vi morgonen med att möta ett nytt ord. Argumentation stod det på tavlan. Vad betyder det? Svårt tyckte vi, ingen visste. Jag sa att det hörde ihop med kommunikation som vi pratat om tidigare i veckan. Någon trodde då att det var när man pratade argt med varandra. Argumentation börjar ju med arg. Bra tanke tyckte jag. Jag fick hjälpa till och förklara att argumentation är när man vill försöka övertyga någon annan att tycka eller göra något. Då blev tankarna många om att försöka övertyga mamma om att få vara uppe länge eller få äta godis på en tisdag.

image

Därefter pratade vi om vad en argumenterande text ska innehålla: rubrik, åsikt, argument och sammanfattning.

image

Vi läste texten om rådjuret som finns i boken: ”Låt språket bära”.  Vi letade efter rubriken, åsikten och argumenten och tittade på hur en sammanfattning kan skrivas.

image

Men vad skulle våra texter handla om? Tekniska verktyg såklart! Vi plockade fram våra anteckningar från när vi tittat på ”Mitt liv som grej”. Skrivarparen fick nu komma överens om vilket tekniskt verktyg de skulle skriva om.

image

De fick en mall att använda sig av när de skulle planera sin text.  Därefter tog arbetet sin början med datorerna.  Det är svårt att komma ihåg att dessa elever precis avslutar sin första termin i ettan. Tänk vilka texter de skapat under terminen i sina skrivarpar med cd-ord som stöd. För nästan alla är stor bokstav och punkt en självklarhet, medan det behövs påminnas för andra.

image image

Idag ritade vi bilder direkt på det utskrivna pappret eller klistrade fast en bild.

Fina texter blev det tillslut som lästes upp och hamnade i vårt biblioteket! Klassen enades om att glasögon och tandborsten var de bästa tekniska verktygen.

Detta fick avsluta vårt teknikarbete för denna gången! En bra uppstart i ämnet tycker jag. Till våren tar vi oss an ett större arbetsområde där vi kopplar ihop teknik med matematik, biologi, historia och svenska och ger oss ut på äventyr. Håll utkik!

4 reaktioner på ”Argumenterande text!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *