Vi börjar med teknik!

I fredags introducerade vi ett nytt arbetsområde och ett nytt ämne för mina ettor. Vi ska så smått få känna på teknikämnet i ett arbetsområde som kort och gott får heta: ”Vi börjar med teknik”. Vi lägger fokus på att förstå vad teknik är för något och att upptäcka tekniken vi har omkring oss. Vilka tekniska redskap finns nära oss? Varför har de uppfunnits? Till vilken nytta? Har de alltid sett ut såhär? Vad skulle hända om de inte fanns?

Första lektionen presenterades den pedagogsiska planeringen och vi satte in våra mål i vår målbok.

image image

image image

Efter det fick eleverna i grupper en hög med bilder. De skulle lägga dem i två olika grupper. En med teknik och en som inte var teknik.

image

När grupperna hade fått jobba en stund diskuterade vi i helklass var bilderna hade hamnat. Många bilder var grupperna helt överens om. Träd, sol och snigel var inte teknik. Tillsammans enades de om att det var natur. Flygplan, bil, dator, kamera och piano var teknik. Det var alla grupperna överens om. De handlade ju alla om sladdar, ström och strängar. Därför var de helt klart teknik. Några bilder fick hamna i mitten. Grupperna hade placerat dem olika.

image

Vi lyssnade på de olika gruppernas argument varför de skulle hamna i de olika grupperna, men kunde ändå inte komma överens. Så vi lät dem för vara i mitten en stund medan vi pratade om de två grupperna som vi faktiskt var överens om.

Tillsammans kunde vi enas om vad teknik är för nått. Det är saker som man tillverkar, de finns inte från början, utan någon har uppfunnit dem och nu tillverkas de i fabriker. Anledningen till att de finns är att människan har behövt de olika sakerna för att underlätta sitt liv på olika sätt, eller förstärka olika kroppsdelar.

När vi hade enats om detta var det lätt att komma överens om var de sista bilderna skulle hamna. De var ju teknik de också! Tänk så mycket som är teknik runt omkring oss, som vi inte alltid tänker på.

image

Ett lyckat första tekniktillfälle!

11 reaktioner på ”Vi börjar med teknik!”

 1. Hej! Materialet jag använder mig av är helt enkelt bilder från clipart blandat med lite bilder från google… Tyvärr inget jag har sparat i datorn utan bara skrivit ut och klippt isär!

 2. Pingback: NO | Pearltrees
 3. åh vilket kul sätt att arbeta med teknik! Jag skulle gärna vilja ta del av ditt material

 4. Hej! Kul att du gillar mitt arbete! Materialet är vara bilder från clip art och google bilder!

  Anna

 5. Hej Anna!
  Jättebra tips och upplägg.
  Skulle gärna vilja ta del av ditt material.

  Mvh Ingrid

 6. Det är otroligt roligt att få ta del av dina arbeten- stort TACK! Liknande arbetssätt har vi arbetat med i många år- vi är mycket inspirerade av Reggio Emilia-tankar samt Bifrostskolans tankar och arbetssätt.

  Skulle jag kunna få ta del av dina fina teknikbilder månntro?
  Hälsningar
  M-C

 7. Vilket bra sätt att starta teknik med. Jag skulle också gärna ta del av ditt material.

 8. Hej. Jag blev väldigt imponerad av ditt sätt att jobba och undrar om jag skulle kunna få ta del av detta material och få lära mig hur du tänker kring hur du konkretiserar målen.
  Mvh Hanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *