Faktatext om älgar!

På fredagen började vi morgonen med att göra en tankekarta, vad kan vi om älgen. Det blev en hel del på tavlan! Efter det såg vi en film om älgen och läste två faktatexter om älgen och tittade på bilder. Vi pratade om ord och begrepp. Tillslut fyllde vi gemensamt i en sexfältare.

Tidigare har eleverna endast skapat text med en given början på meningen. Tex ”Vi längtar till…” Endast när de skriver ordremsor avslutar de med en egenskapad mening. Idag skulle de helt fritt utifrån sexfältaren skapa en faktatext med minst sex meningar, en från varje ruta.

Skrivarparen fick en dator och satt igång. Till en början hade några par svårt att greppa vad en mening var och ville gärna bara skriva ord, men snart kunde de tillsammans lösa problemet och första meningen tog form på skärmen. Tiden gick fort  och snart var det dags för mat. Texterna fick sparas och vi får fortsätta vårt arbete nästa vecka.

Att skriva vid dator i helklass, även om de jobbar i skrivarpar, fick jag än en gång kvitto på är alldeles för stressigt. Jag flyger runt i klassrummet och det blir surrigt och oroligt. Jag måste komma på en bättre lösning. Hjärnan går på högvarv för att utforma nått sorts starionssystem som kan rulla, vara självgående men ändå givande med bara mig som lärare i klassrummet… Tips mottages gärna!

Det märktes också tydligt att jag missade planeringsstadiet innan eleverna började skriva. Skrivandet rullar på så mycket bättre när skrivarparen pratat ihop sig om sin text innan.

Positivt i det hela var iallafall att jag fick in ännu en skrivuppgift denna vecka!

Nästa vecka får det bli nya tag! Lite bättre varje dag!

 

En reaktion på ”Faktatext om älgar!”

  1. Intressant att få följa dig och stort tack för att du delar med dig av dina erfarenheter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *