Bokstavsintroduktion!

På måndagsmorgonen introducerar jag en ny bokstav! Det sker för det mesta på ett ungefär på samma sätt, med små variationer.

Ibland har jag med en tygpåse där jag plockar fram lite väl valda saker som alla börjar på den aktuella bokstaven. Det gäller för eleverna att klura ut vilken bokstav det handlar om. Ibland sjunger vi lite sånger på morgonen med anknytning till bokstaven och eleverna ska gissa vilken bokstav jag är ute efter.

IMG_1822[1]

Därefter letar vi efter bokstaven i alfabetet som sitter uppsatt över tavlan i klassrummet. Det gäller för eleverna att berätta för de andra var bokstaven finns någonstans. Ex: den finns efter c, den finns före e, den finns mellan c och e, den finns på fjärde plats, den finns under dockan, den finns över talet 14. En övning som tränar lägesord och ordningstal.

Efter det pratar vi om hur bokstaven låter, hur man formar munnen för att kunna säga bokstaven och hur det känns i munnen när man säger den. Eftersom jag inte släppt bokstavsformandet helt och hållet och skriver med pennan fortfarande så är nästa steg att forma bokstaven. Det gör vi med stora rörelser med hela kroppen först, för att sedan minska rörelserna och till slut landa i att spåra med fingret på bänken.

Efter denna introduktion letar vi efter ord där bokstaven finns i. Vi lyssnar var någonstans i ordet bokstaven finns, början, mitten eller i slutet. Vi skriver orden på tavlan. När tavlan börjar bli full med ord tittar vi på ”Livet i bokstavslandet”. Medan eleverna är uppslukade i Bokstavslandets fortrollande värld startar jag upp datorer, loggar in och startar cd-ord och Word. När programmet är slut hämtar varje skrivpar sig en dator och sätter sig och skriver 6-8 ord där veckans bokstav finns med. De elever som behöver lite hjälp kan titta på tavlan för inspiration eller så spånar man vidare tillsammans med kompisen. Den ena säger ett ord, den andra skriver, båda är engagerade.

IMG_1819

När ordlistan är färdig ska den illustreras, sedan klippas ut och monteras upp på färgat papper. Tillslut hamnar den i vårt egna bibliotek!

En reaktion på ”Bokstavsintroduktion!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *