Interaktiva lektioner med SmartBoard

De som gör är de som lär. Detta är några av de inledande orden från en snabbtalande kanadensare som sedan 2005 har jobbat med SmardBoards. Bara för att man har en SmartBoard innebär det inte att lektionerna blir interaktiva, ofta är det bara läraren som interagerar med tavlan. Med 1:1 satsning blir eleverna väl interaktiva? Nu interagerar eleverna med varsin dator/iPad men fortfarande inte med varandra eller med läraren. Om man grupperar eleverna tre/dator så borde man väl få dem att interagera med varandra? Men den som styr musen styr arbetet, och interaktionen mellan eleverna blir minimal… Grupperar man däremot tre elever med en SmartBoard så kan alla vara med och interagera. de interagerar med tavlan och varandra, alla har kontroll, kan styra och får plats.

Vi har förutsättningar att skapa lärandesituationer där eleverna interagerar med varandra och verktygen och därmed skapar kunskap genom interaktionen. Föreläsaren visar på en signifikant skillnad i resultat för elever som jobbar i grupp vid SmartBoardtavlan och i grupp vid en dator.

Those who are doing are those who are learning – Harry Wong

Föreläsaren lät oss få agera elever och vi fick jobba i grupp vid en SmartBoard. Efter följde en hel del följdaktiviteter som fick oss att komma till insikt snarare än att memorera kunskap.

Individuella tekniska verktyg är till för individuellt lärande. Gemensamma verktyg är till för gemensamt lärande.

Föreläsaren nås på
ifoggs@gmail.com
@ifoggs

20130131-143353.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *