I riktning mot Office 365 education

Igår (måndagen den 6 oktober 2014) skulle man kunna säga att det första spadtaget togs för att ta Hultsfreds skolor ett steg närmare molnet. Då hade vi första mötet där utgångspunkten var att vi rent tekniskt stod inför ett vägval. I april nästa år slutar vi få uppdateringar på en hel del av de servrar som är kopplade till skolan, vilket gör att vi måste bestämma hur vi hanterar detta.

Det ena spåret var att vi köper in nya, med nya licenser för en summa pengar. Det innebär att allt kommer fungera som det hittills gjort med svårigheter att komma åt sina filer och sitt material från andra ställen än arbetsplatsen samt ett ”mycket” begränsat lagringsutrymme.

Det andra spåret var att göra som många andra skolor före oss, ta steget ut i molnet där lagringsutrymmet är enormt mycket större, fler program och tjänster erbjuds samt att möjligheten att komma åt sina filer var som helst ifrån är strålande. En molntjänst är också plattformsoberoende vilket gör att man kommer åt sina filer oavsett om man använder telefon, surfplatta eller dator.

Ni förstår att valet var ganska lätt. Men…det betyder inte att arbetet mot detta är särskilt enkelt. Det finns nämligen en hel del regler för vad som gäller för att ta steget ut i molnet. Regler och lagar som vi måste förhålla oss till och även följa.

Som vi ser det finns det två stora drakar på marknaden med molntjänster inom skolan. Den ena är Google, med sitt Google apps for education och den andra är Microsoft med sitt Office 365 education.

Många skolor har gått över till Google som har ett koncept som funkar mycket bra. Man har ordbehandling, kalkylprogram, presentationsprogram, möjlighet att dela filer och mappar, kalendrar och möjlighet att jobba i samma dokument samtidigt mm, mm. Problemet med Google är att alla som har blivit granskade av Datainspektionen blivit underkända för sina avtal med Google. De uppfyller inte de krav som Datainspektionen ställer på personuppgiftsdatalagring. Man kan ju tycka att det borde vara ett ganska lättlöst problem men så är inte fallet då det inte verkar gå att få någon rätsida på detta.

Microsoft däremot har i princip samma möjligheter som Google har vad gäller sina program och verktyg, men man har också något annat. Man har en godkänd kommun. Ale kommun har i sitt avtal med Microsoft blivit godkända, då Microsoft har kunnat visa var och hur de lagrar sin personuppgiftsinformation.

Det sistnämnda, plus att vi tror vi slipper en tröskel för er pedagoger (tröskeln att lära sig nytt ordbehandlingsprogram, nytt presentationsverktyg mm) gjorde att vi egentligen bara ser ett alternativ. Per som Barn- och utbildningschef ser inte det som ett alternativ att välja något som inte är godkänt i lagens mening, vilket gjorde att det vi kom fram till igår var att vi kommer fortsätta arbetet med att införa Office 365 education hos oss.

Fortsätt gärna följa vad som händer i arbetet framöver. När något händer kommer det att publiceras i den här bloggen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *