Nätvett

Vi har haft besök av Johan Klavins som har berättat om nätvett, alltså om hur man beter sig på sociala medier. Viktigt och intressant!

Johan började med att visa en film som handlade om en tvättbjörnsinvasion i Sverige som skulle kunna få katastrofala följder. Den var väldigt trovärdig, men det var en fakefilm, alltså en film som klippts och fuskats med reportage och intervjuer m.m. Filmen  förmedlade därmed osann information och felaktig fakta, vilket naturligtvis kan få tråkiga konsekvenser. Med den filmen ville Johan visa att det är viktigt att alltid kontrollera källan och ta reda på vem som gjort fakta så man inte lär sig fel.

Johan pratade mycket om sociala medier, vad det är och vad det innebär då de används fel. Det är egentligen inget fel på de olika sociala medier som finns tillgängliga, utan det är användarna av sociala medier som ansvarar för att de inte används på ett kränkande sätt. Tyvärr är det inte alla människor som följer den GYLLENE REGELN vilket innebär att man skriver inte sådant som man inte själv vill höra från andra. Att skriva kränkande kommentarer till andra förekommer i alltför stor utsträckning, därför behöver vi prata om vad det kan innebära för människor som blir kränkta på nätet. Skador från ord fastnar!

Johan visade ytterligare en film som heter ”Va ful du är”, en film om mobbning. Viktigt att aldrig sluta att tala om vad det kan innebära att bli mobbad. På nätet blir det så lätt att kasta iväg snabba och elaka kommentarer som kan skada väldigt mycket.

Johan pratade också om olika sociala medier såsom:

Facebook som har åldersgräns på 16 år, där alla måste ha ett konto och uppge information om sig själv och som har stort inflytande och påverkar många.

Movie stars media är som Facebook och vänder sig till barn och där kan barn chatta och spela spel. Här finns en väldigt dålig kvinnosyn som absolut inte ska förekomma.

Instagram som ägs av Facebook där man följer personer, chattar och delar bilder.

Kik Messenger som inte används så mycket längre,  där kunde man vara anonym och det var många som missbrukade det och skrev dåligt om andra bl.a.

Johan fortsatte att prata om Snapchat där man screenshottar, lägger in bilder som försvinner snabbt, men det går ju att spara dem då det går att fota av bilderna innan.

Musically är den platsen där det läggs in små musikvideos. Den är väldigt populär i klassen, åtminstone har flickorna visat mig en del som de spelat in.

Live.ly sänds live vilket också Periscope görs. Det senare har tyvärr används på dåliga sätt, bl.a. genom att det har smygfilmats och lagts ut utan vetskap av personen eller personerna som filmats.

Återigen blir det alltför snabbt och lätt ett missbruk av de sociala medier som det finns tillgång till. Används de på ett schysst sätt lir det ju inga problem.

Det har blivit otroligt populärt att ta selfies, och det är väl kul! Eller är det alltid det? Viktigt att diskutera kring dessa  bilder som blivit allt vanligare:

duckface-tjejer som ska göra sig sexiga och

stoneface- killar som ska se tuffa ut.

Sen pratade Johan också om alla dessa likes som görs på Facebook och menade att det blir egentligen personen som får likes inte bilden eller det man lägger in. Dessutom sker den s.k. filterbubblan vilket innebär att Facebook ser vad jag gillar och jag blir då mediestyrd.

Ja, här finns en del att tänka till om och diskutera så man blir medveten och lär sig hur man gör på de sociala medier som finns tillgängliga för oss.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *