Årstider och hur jorden lutar på två språk

Anton lutar mot solen

Vi arbetar med årstider, varför det blir årstider och hur jorden lutar. Detta gör vi en grupp med nyanlända(modersmål arabiska) i årskurs 1 och några som har varit längre i Sverige. Vi har studiehandledare med på lektionen där vi kan ta modersmålet arabiska till hjälp att förstå innehållet på lektionen.

För att det ska bli lättare har vi en pojke som heter Anton i papper som står  i Sverige på vår jordglob. Vi lutar jorden och Anton mot solen. Frågan blir ” vad är det för årstid hos Anton när jorden lutar mot solen?”. “Lutar” och “mot” är svåra ämnesspecifika ord för nyanlända elever därför får vi förklara och samtala om vad betyder ordet “lutar” och “mot”. Likaså med “från“(solen lutar från solen) Vi kommer fram till att när Anton lutar mot solen är det sommar och när Anton lutar från solen är det vinter.

Högst upp på jordklotet finns Anton.

Sommar

 

Vinter

Målet med lektionen är att eleverna ska lära sig att säga på svenska att jorden lutar från solen och då är det vinter och när solen lutar mot solen är det sommar och på så vis utveckla sin förståelse och kunskap.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *